Bülten

...

Organ Nakil Haftasında Karaciğer Nakli ile Yeni Bir Hayata Merhaba Dedi

Mersin’de trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki genç bir hastanın organları ailesi tarafından bağışlandı. Bağışlanan organlardan karaciğer Adana’da 4 yıldır nakil bekleyen 52 yaşındaki Recep Antan isimli hastaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’n de gerçekleştirilen operasyon ile takıldı.

 

Önceki gün Mersin’de trafik kazası geçiren 21 yaşındaki genç bir hastanın beyin ölümün gerçekleşmesinin ardından ailesi tarafından organlarının bağışlandığı haberini alan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Karaciğer Nakli Bölümünden Doç Dr. Tolga Akçam, Abdullah Ülkü ve koordinatör hemşire Gülhan Cömert’ten oluşan ekip hemen Mersin’e hareket ederek Karaciğeri aldı. Ekip daha sonra Adana gelerek  4 yıldır nakil bekleyen Recep Antan isimli hastaya Karaciğeri taktı. Antan’ın sağlık durumun iyi olduğu bildirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Tolga Akçam, bir yaşamın sona ermesinin ardından bağışlanan karaciğer ile yeni bir yaşama merhaba dendiğine belirterek, Organ Bağış Haftasında böyle bir nakli gerçekleştirmiş olmanın da ayrı bir anlamı olduğuna işaret etti. Akçam Türkiye genelinde 2138 kişinin organ nakli beklediğine dikkati çekerek,01. 01.2018 ile 05.10.2018 tarihleri arasında karaciğer naklinin yapıldığına değinen Akçam bunların 957 sinin canlıdan 262 sinin ise kadavradan yapıldığını, kadavradan yapılan nakillerin artmasının son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Karaciğer Nakli Bölümünden Doktor Öğretim Görevlisi Abdullah Ülkü ise gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşlarının üstün çabasına rağmen organ bağışının istenilen düzeye ulaşmadığını belirterek, bu oranın İspanya'da bir milyon kişide 34, İtalya'da 21, Almanya'da 13 iken, Türkiye'de sadece 6’ya tekabül ettiğini dile getirdi. kadavradan ve canlıdan nakil oranlarının farklı olduğuna ve Avrupa’da karaciğer naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkat çeken Ülkü, Türkiye’deki durumun ise tam tersine canlıdan nakil yapılma yönünde olduğuna değindi.